Kontracepcija

Kontracepcija je način, kako preprečite nosečnost. Obstaja veliko različnih možnosti kontracepcije. Tukaj smo, da vam pomagamo ugotoviti kakšne so vaše možnosti. Pri odločanju se je najboljše pogovoriti z ginekologinjo, ginekologom ali osebnim zdravnikom, zdravnico, ki vam lahko podrobneje predstavi prednosti in slabosti vsake izmed njih.

Metode kontracepcije so različne:

 • barierna kontracepcija, ki fizično preprečuje stik spermijev z jajčecem in s tem oploditev (kondom, diafragma …);
 • hormonska kontracepcija, ki vpliva na hormonski cikel ženske in preprečuje ovulacijo, tanjša sluznico v maternici in zgosti sluz v materničnem kanalu (kontracepcijske tabletke);
 • maternični vložki, ki so lahko hormonski in nehormonski in jih v maternico vstavi ginekolog;
 • urgentna kontracepcija (jutranja tabletka in maternični vložek) je posebna oblika kontracepcije po nezaščitenem spolnem odnosu;
 • nepovratna kontracepcija (sterilizacija).

Ne pozabite: ne glede na vrsto kontracepcije, ki jo izberete, je uporaba kondomov ali notranjih kondomov vsakič, ko imate spolne odnose, najboljši način za zmanjšanje tveganja za spolno prenosljive okužbe (SPO). Uporaba kondomov skupaj z drugimi metodami kontracepcije vam prav tako zagotavlja dodatno zaščito pred nosečnostjo.

Ali je kontracepcija plačljiva?
Hormonska kontracepcija je v večini krita iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako osnovno zdravstveno zavarovanje krije maternični vložek in njegovo vstavitev oz. odstranitev, v večjem delu krije tudi sterilizacijo. Kondomi in druge pregradne metode ter jutranja tabletka pa so pri nas plačljivi.

BARIERNA KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA

Barierne oz. mehanske metode (kondomi, diafragme, maternični vložki …) preprečujejo, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem, torej oploditev.

KONDOM

95-98% učinkovitost

ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO)

plačljivo

Kondom je zelo tanka gumijasta cevka iz lateksa, ki prekrije penis v erekciji. Med ejakulacijo se semenska tekočina ujame v gumijasto cevko in se ne razlije v nožnico.

Obstajajo 3 vrste kondomov: kondomi iz lateksa, kondomi iz plastike (brez lateksa) in kondomi iz živalske kože. Ob pravilni uporabi kondomov je njihova zanesljivost zelo visoka.
Kondomi iz lateksa in plastike poleg preprečevanja nosečnosti pomagajo tudi pri preprečevanju spolno prenosljivih okužb (SPO). Kondomi prekrijejo penis, kar preprečuje stik semena in vaginalne tekočine ter omejuje stik kože na kožo, ki lahko širi SPO.

Naravne kondome oz. kondome iz živalske kože pogosto uporabljajo ljudje, ki so alergični ali pa zgolj občutljivi na lateks. S popolno uporabo so kondomi iz živalske kože 98% učinkoviti, pri običajni uporabi pa 82%. Za razliko od drugih kondomov naravni kondomi niso učinkoviti pri preprečevanju SPO, saj so naravne pore v njih dovolj velike, da lahko skozi njih preidejo bakterije (kot je gonoreja) in virusi (kot je HIV).

NOTRANJI KONDOM

88% učinkovitost

ščiti pred spolno prenosljivimi bolezni

plačljivo

Notranji kondom oz. ženski kondom je tanko prekrivalo iz lateksa, ki ga vstavimo v nožnico, tako, da prekrije njene stene in preprečuje, da bi semenska tekočina prišla v stik z nožnico. V pravilno lego ga namestimo z dvema prstoma. Njegova zanesljivost je podobna kot pri moškem kondomu.

Notranji kondomi pomagajo preprečiti prenos spolno prenosljivih okužb, saj prekrijejo notranjost anusa, nožnice in nekatere dele vulve.

DIAFRAGMA

88% učinkovitost

NE ščiti pred spolno prenosljivimi bolezni

plačljivo

Diafragma je gumijasta kupola, ki ima v obodu upogljiv obroč. Nožnici se prilega po diagonali in se uporablja v kombinaciji s spermicidom. Prepognete jo in vstavite v nožnico, da pokrije maternični vrat s čimer med spolnim odnosom preprečuje nosečnost. V nožnici mora ostati še šest ur po koncu spolnega odnosa, po tem času se diafragmo odstrani. Diafragme so različnih velikosti, prav tako kot naša telesa. Spremembe v telesu skozi čas lahko motijo prileganje diafragme. Po nosečnosti ali večjih spremembah teže, boste diafragmo morali zamenjati. Nekateri imajo težave tudi z vstavljanjem diafragme, ki običajno zahteva več prakse. Diafragme se pri spolnem odnosu zaradi potiskanja lahko tudi premaknejo, zato je učinkovitost nižja kot pri drugih bariernih kontracepcijskih sredstvih.

HORMONSKA KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA

Hormonska kontracepcijska sredstva (tabletke, injekcije, obliži …) preprečijo ovulacijo in spremenijo lastnosti sluzi materničnega vratu, tako da postane neugodna za semensko tekočino, s tem pa ščitijo pred nosečnostjo.

KONTRACEPCIJSKA TABLETKA

99% učinkovitost

NE ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

brezplačno (krito iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja)

Kontracepcijska tabletka deluje na podlagi hormonov. Tabletka prepreči ovulacijo, torej mesečno sproščanje jajčec iz jajčnikov. Na voljo je več vrst tabletk: tabletke z dvema hormonoma, minitabletke z enim hormonom in druge oblike. Metoda je več kot 99-odstotno zanesljiva, če tablete jemljemo redno. Tabletke je treba jemati vsak dan, 21 dni v ciklusu. Obstaja več vrst kontracepcijskim tabletk. O tem katera je za vas najbolj primerna, se pogovorite z zdravnikom, zdravnico.

Pri kontracepcijskih tabletkah je zelo pomembno, da te jemljemo redno in točno tako, kot nam je to naročil zdravnik. Drugače lahko pride do zanositve. Dobro je načrtovati vnaprej in razmisliti o najboljšem načinu za pravilno uporabo tabletke. Tukaj je nekaj prelogov, ki vam bodo pomagali, da ne pozabite vzeti tablete vsak dan:

 • Uporabite aplikacijo za opomnik ali nastavite alarm v telefonu.
 • Tablete hranite poleg nečesa, kar uporabljate vsak dan (na primer zobne ščetke ali polnilca za telefon).
 • Tablete imejte v torbi, da bodo vedno z vami.
 • Prosite partnerja, prijatelja, prijateljico, družinske člane, da vas spomnijo.

Tabletka je učinkovita za preprečevanje nosečnosti, vendar vas ne bo zaščitila pred spolno prenosljivimi okužbami.

KOŽNI OBLIŽ

91% učinkovitost

NE ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

brezplačno (krito iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja)

Kožni obliž je kvadratno oblikovan lepljiv obliž, impregniran s hormonoma estrogenom in progestagenom. Hormona se počasi sproščata skozi kožo. Kontracepcijski obliž je mogoče namestiti na zadnjico, trebuh ali zgornji del telesa, pri čemer moramo paziti, da ga ne nalepimo na prsi. Menjavati ga je treba enkrat na teden, in sicer tri tedne. Zadnji, četrti teden obliža ne namestimo in med njim nastopi krvavitev. Kontracepcijski obliž preprečuje ovulacijo (sproščanje jajčeca iz jajčnika) in zgosti sluz v materničnem vratu, kar prepreči prehod spermijem. Kontracepcijski obliž, ki je trenutno na tržišču, ni prozoren in je torej viden. Nekatere ženske imajo na začetku njihove uporabe neželene učinke, ki pa ponavadi ne trajajo dlje kot tri mesece. Najpogosteje povzročajo vmesne krvavitve, glavobole in napetost dojk ter dražijo kožo. Pomembno je, da ob izbiri ustrezne metode natančno pretehtate vse možnosti in se o izbiri posvetujete s svojim ginekologom, ginekologinjo.

VAGINALNI OBROČEK

99% učinkovitost

NE ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

brezplačno (krito iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja)

Vaginalni obroček je varna in priročna kontracepcijska metoda, ki zelo dobro deluje, če ga uporabljate pravilno. V vagini nosite majhen, upogljiv obroček, ki s sproščanjem hormonov v vaše telo preprečuje nosečnost. Hormoni v obroču ustavijo ovulacijo. Vaginalni obroček je primeren za vse tiste ženske, ki so hormonski kontracepciji naklonjene, pa tabletk iz kateregakoli razloga ne smejo, ne morejo ali ne želijo uporabljati. Vaginalni obroček ima več prednosti. Prva je enostavna uporaba – vstavitev v nožnico enkrat na mesec, za kar pa ni potreben obisk ginekologa. Ženska si obroček vstavi sama, vstavljanje je podobno vstavljanju tampona. Naslednja prednost je najmanjši odmerek hormonov (estrogena), zato posledično povzroča manj neželenih učinkov kot kombinirane kontracepcijske tabletke. Obroček je primeren za tiste ženske, ki pozabljajo redno jemati tabletke, ki ob dinamičnem načinu življenja ne želijo dodatnih skrbi za vsakodnevni odmerek kontracepcijskega sredstva in vse tiste, ki želijo dobiti najmanjši možen odmerek hormonov.

MATERNIČNI VLOŽEK

MATERNIČNI VLOŽEK

99% učinkovitost

NE ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

brezplačno (krito iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja)

Nekateri maternični vložki so primerni le za osebe, ki so že rodile otroke, saj je njihova velikost neprimerna za ostale osebe, ni pa tako pri vseh.

Maternični vložek s hormonom (Mirena)

Maternični vložek s hormonom deluje tako, da sprošča hormon neposredno v maternico in tako zgosti sluz v materničnem vratu, da ta postane težje prehoden za semenčice, zmanjša gibljivost semenčic, tanjša sluznico maternice in v rodilih ustvari neugodno okolje za semenčice. Takoj po odstranitvi vložka, oseba lahko ponovno zanosi. Maternični vložek nudi dolgotrajno zaščito (3 ali 5 let), ki ne zahteva nenehnega opominjanja na izbrano metodo kontracepcije, ima manjši vpliv hormona na telo kot hormonske kontracepcije, ker deluje večinoma na ravni maternice. Menstruacije običajno postanejo krajše, blažje in manj boleče. Maternični vložek ne varuje pred spolno prenosljivimi bolezni in njegova vstavitev je lahko neprijetna. Prav tako v prvih mesecih lahko pride do spremembe vzorca krvavitev (rjavi, krvavi vmesni izcedki) in v redkih primerih tudi do izgube menstruacije.

Maternični vložek z bakrom (nehormonsko)

Maternični vložek z bakrom deluje tako, da počasi v maternico sprošča bakrove ione, ki okvarjajo semenčice in tako preprečuje oploditev. Glede na vrsto lahko v maternici ostane 5 ali 10 let. Kmalu po odstranitvi vložka, oseba lahko ponovno zanosi. Tudi vložek z bakrom ​​nudi dolgotrajno zaščito (5 ali 10 let), ki ne zahteva nenehnega opominjanja na izbrano metodo kontracepcije. Maternični vložek z bakrom ne vsebuje hormona, zato je primeren za ženske, ki ne smejo ali ne želijo uporabljati hormonske kontracepcije. Uporablja pa se ga tudi za urgentno kontracepcijo, namesto jutranje tabletke. Potreben je obisk zdravnika. Maternični vložek z bakrom ne varuje pred spolno prenosljivimi okužbami. Menstruacije lahko postanejo močnejše in bolj boleče in njegova vstavitev je lahko neprijetna.

URGENTNA KONTRACEPCIJA

Urgentna kontracepcija je posebna oblika kontracepcije, ki se uporablja po nezaščitenem spolnem odnosu.

Urgentno kontracepcijo se uporablja za preprečitev nosečnosti, ko:

 • med vaginalnim spolnim odnosom niste uporabili kondoma ali druge kontracepcijske metode;
 • ste nepravilno uporabljali vašo običajno kontracepcijo (pozabili ste vzeti kontracepcijske tablete, zamenjati obliž ali prstan);
 • ste imeli vaginalni spolni odnos in je kondom počil ali zdrsnil;
 • ste bili prisiljeni v nezaščiten vaginalni spolni odnos.

JUTRANJA TABLETKA

učinkovitost se zmanjšuje s časom

NE ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

plačljivo

V Sloveniji uporabljana oblika urgentne kontracepcije je t. i. jutranja tabletka, ki preprečuje oploditev, tako da spremeni ovulacijski cikel ženske, in jo je treba vzeti čim prej, a najkasneje tri (Norlevo ali Escapelle) oz. pet (EllaOne) dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Brez recepta jo je mogoče kupiti v lekarni.

Jutranjo tabletko je treba vzeti čimprej po nezaščitenem spolnem odnosu. Z izjemo tistih, ki so učinkovite še pet dni po odnosu, jo je praviloma treba zaužiti v roku 72 ur po penetraciji, vendar učinkovitost z vsako uro odlašanja pada in tretji dan zagotavlja le od 75 do 89 odstotno zanesljivost. V vsakem primeru velja: čim prej tem bolje.

NEPOVRATNA KONTRACEPCIJA (STERILIZACIJA)

Sterilizacija ženske ali moškega

99% učinkovitost

NE ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

brezplačno (80 % krito iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja)

Sterilizacija ženske ali moškega je nepovratna metoda kontracepcije. Pri nas se za sterilizacijo lahko odloči razsodna oseba, ki je stara 35 let ali več. Ženska ali moški, ki se želi sterilizirati, odda lastnoročno podpisano prošnjo na Komisijo za umetne prekinitve nosečnosti prve stopnje, ki je organizirana v vsaki bolnišnici z ginekološko-porodniškim oddelkom. Če ni kakšnih nujnih medicinskih razlogov, se po zakonu sterilizacija lahko opravi šele po šestmesečni dobi za premislek, ker je metoda nepovratna.

Zakonodaja, ki ureja to področje je še iz časov, ko še ni bilo toliko možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo, zato zakon predvideva ta čas za premislek. Danes lahko kljub sterilizaciji ženske dosežemo zanositev s pomočjo oploditve v epruveti. Moški pa lahko pred posegom odda seme, ki ga zamrznemo za primer, da bi kdaj v prihodnosti želel imeti potomce.

STERILIZACIJA PRI MOŠKIH

Sterilizacija ali vazektomija je ambulantni postopek, ki se izvede v lokalni anesteziji, s katerim moškemu prekinejo semenovoda, tako da po posegu v izlivu niso več prisotne semenčice. Zdravnik na spodnji strani mošnje skozi dva centimetra dolg rez odreže do centimeter dolga koščka semenovoda, prosta konca pa zašije. Rano na mošnji zašije z dvema šivoma, pacient pa lahko takoj po posegu odide domov, kjer je priporočljivo, da še nekaj dni počiva ter se še dva tedna izogiba fizičnim naporom.

Vazektomija ni nujno nepovraten proces, temveč je lahko tudi le začasna oblika moške kontracepcije, pri kateri na zgornjem delu mošnje prevežejo (in ne prerežejo!) oziroma zablokirajo oba semenovoda ter tako semenčicam preprečijo, da bi prišle do ejakulata.

STERILIZACIJA PRI ŽENSKAH

Pri ženskah se sterilizacija opravi s prekinitvijo jajcevodov, najpogosteje z laparoskopskim posegom v splošni anesteziji, kjer skozi majhno zarezo v popek in na sredini spodnjega dela trebuha v trebušno votlino uvedejo laparoskop ter instrument. S slednjim z električno koagulacijo kirurg koagulira začetna dela obeh jajcevodov in s tem ustvari oviro, da semenčice ne morejo priti do sproščenega jajčeca.

KAJ NI KONTRACEPCIJA?

PREKINJEN SPOLNI ODNOS ALI "PULL OUT" METODA

Prekinjen spolni odnos (tudi metoda umika ali coitus interruptus) spada med naravne oblike kontracepcije. Njen cilj je preprečitev zanositve tako, da moški tik pred ejakulacijo odmakne spolni ud iz nožnice, s čimer želi preprečiti vdor semenske tekočine v nožnico in s tem oploditev. Čeprav ta metoda lahko prepreči nosečnost, vas ne zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Vsaka vrsta zaščite za največji možni učinek zahteva pravilno uporabo. Za to sta potrebni vaja in samokontrola, vendar je pri tej metodi glavna težava v tem, da se lahko semenčice nahajajo že v predsemenski tekočini, ki se izloči pred izlivom. Torej tudi, če smo metodo uporabili »pravilno«, obstajajo večje možnosti za zanositev, saj lahko pride do nosečnosti, če že malo semena pride v nožnico. To je eden izmed glavnih razlogov, da ta metoda spada med neučinkovite.

“NARAVNE METODE”

Naravne metode, kot so billingsova metoda, koledarska metoda in temperaturna oz. simptotermalna metoda, so približno 76–88 % učinkovite: to pomeni, da bo 12–24 od 100 parov, ki uporabljajo naravne metode, vsako leto zanosilo. Spolna vzdržnost v plodnih dneh (med ovulacijo) ni varen način kontracepcije in te ne zaščiti pred nezaželeno nosečnostjo, še manj pa te varuje pred spolno prenosljivimi okužbami. Zakaj? Ker ciklus zaradi različnih dejavnikov lahko variira, je izračun plodnih dni izredno težaven in netočen.

SPERMICIDI (GELI)

Spermimcidi (gel) so kemične snovi, ki uničijo semensko tekočino. Na tržišču so dostopni v obliki kreme, gela, pene, nožničnega vložka in pršil. Pred spolnim odnosom jih namestimo globoko v nožnico. Navadno jih uporabljamo za dodatno zaščito v kombinaciji s katero drugo kontracepcijsko metodo, npr. s kondomom. Če jih uporabljamo samostojno, so manj učinkoviti in ne predstavljajo učinkovite zaščite pred nosečnostjo ali spolno prenosljivimi okužbami.