Splav

Obstajata dve metodi umetne prekinitve nosečnosti. Obe sta varni in brezplačni. Če razmišljaš o splavu, imaš mogoče več vprašanj. Tu smo, da ti pri tem pomagamo.

V Sloveniji lahko ženske nosečnost prekinejo na dva načina:

Pri odločitvi o načinu prekinitve nosečnosti vam lahko svetuje vaš osebni ginekolog ali ginekolog v bolnišnici, kjer boste poseg opravili. Prekinitev nosečnosti mora biti hitro dostopna, varna in strokovna.

»Oba načina sta varna in učinkovita, z malo stranskimi učinki, zapleti pa so redki. Noben način ni boljši, razlikujeta pa se v postopku izvedbe. Zato je pomembno, da se z obema metodama seznanite in se na podlagi informacij sami odločite.« (Splošna bolnišnica Jesenice)

POSTOPEK IN METODI

1. Metoda: Splav z zdravili – “tabletka”

S splavom z zdravili se umetno prekinja zgodnje in pozne nosečnosti. Metoda se je izkazala za izjemno učinkovito, farmacevtska sredstva pa so se s časom razvijala, s tem pa se je spreminjal in izpopolnjeval tudi sam postopek. Danes za umetno prekinitev nosečnosti uporabljajo farmacevtski sredstvi mifepriston (Mifegyne) in misoprostol (Cytotec). Pri metodi s farmacevtskimi sredstvi ni nevarnosti okužbe zaradi mehanske poškodbe maternice.

Postopek pri splavu z zdravili

1. Prvi del prekinitve nosečnosti poteka ambulantno. Na pregled morate s seboj prinesti zdravstveno kartico in podatek o krvni skupini. Ob pregledu vam bodo dali tableto mifepristona (Mifegyn), ki jo boste zaužili v bolnišnici ali doma. Nato lahko odidete domov.

2. Drugi del prekinitve nosečnosti se opravi v bolnišnici zjutraj naslednjega dne (48 ur) po zaužitju tablete mifepristona. Pred posegom morate biti tešči. Zdravstveno osebje vam v nožnico vstavi štiri tablete misoprostola ali dve tableti xy, nato pa boste od štiri do šest ur v bolnišnici na opazovanju. Zdravila sprožijo krče maternice ter krvavitev. Morebitne bolečine vam blažijo z zdravili. Med štiriurnim opazovanjem splavi 60– 70 % nosečnic, ostale pa splavijo po odpustu iz bolnišnice doma.

Če postopek ne uspe popolnoma, kar se zgodi v enem odstotku primerov, se opravi “čiščenje” maternice s kirurško abrazijo.

Po posegu

Kot stranski učinki se v zelo redkih primerih lahko zaradi zdravil pojavijo slabost, zaprtje, bruhanje, driska, občutek napihnjenosti, izpuščaj na koži. Krvavitve, ki se pojavijo, so običajno tako močne kot menstruacija, v približno petih odstotkih pa močnejše. Še sedem dni lahko pričakujete menstruaciji podobno krvavitev, nato še približno pet dni rjavega izcedka.

Zdravniki po posegu v povprečju priporočajo še do pet dni bolniškega dopusta.
Čez 14 do 21 dni morate na ultrazvočno kontrolo pri svojem ginekologu.

2. Metoda: Kirurška metoda splava

Ta metoda se danes v Sloveniji opravi na zahtevo nosečnice do dopolnjenega 10. tedna nosečnosti v kratkotrajni splošni anesteziji, a se zanjo ženske odločajo v le redkih primerih. Kirurških splavov je zmeraj manj. V Splošni bolnišnici Jesenice je bilo npr. v letu 2011 okrog 90 % splavov opravljenih s tabletko.

Postopek pri kirurškem splavu

1. Osebi, ki se odloči za tovrstni postopek, se razširi kanal materničnega vratu in nato vsebino maternične votline posesa s pomočjo aspiratorja.

2. Morebitne zaostale delce nosečnosti se nato odstrani s posebnim inštrumentom (kireto). Med posegom ne čutite bolečine. Poseg je hiter (traja približno 15 minut) in varen, a pri njem, kot pri vsakem kirurškem posegu, obstaja majhna možnost zapletov (poškodba maternice in materničnega vratu, infekcija). Zato ob sumu, da imate možne zaplete, o tem obvestite ginekologa.

Po posegu

Če poseg poteka brez zapletov, lahko oseba v spremstvu svojcev bolnišnico zapusti že nekaj ur po posegu. Ob odpustu osebo zdravnik seznani s potekom posega in ji poda ustrezna navodila.
Krvavitev po posegu je ponavadi manjša od običajne menstruacije in lahko traja še do 7 dni. Bolečina po posegu je ponavadi zelo blaga. Ob bolečini lahko vzamete sredstva za lajšanje (Lekadol, Panadol). Priporočljiva je kontrola pri izbranem ginekologu čez 2-3 tedne.

V primeru, da prekinitev ni bila uspešna je potreben ponoven kirurški poseg (abrazija).
Zdravniki po posegu v povprečju odsvetujejo spolne odnose, težje fizično delo, kopanje in uporabo tamponov, zaradi povečanega tveganja za infekcije. Priporočajo tuširanje. Naslednja menstruacija ponavadi pride čez 4-5 tednov po posegu.

SPLAV JE VAREN IN NE VPLIVA NA ZDRAVJE IN MOŽNOST KASNEJŠE ZANOSITVE

Splav je varen. Z izjemo redkih resnejših zapletov, splav ne povzroča zmanjšanje zmožnosti za zanositev v prihodnosti in tudi ne vpliva na vaše splošno zdravje. Splav ne poveča tveganja za raka dojke in ne povzroča depresije ali drugih duševnih težav. Splav ne povzroča neplodnosti. Pravzaprav je po splavu mogoče hitro zanositi.

Priporočljivo je, da se z medicinsko sestro ali zdravnikom pogovorite o načrtu kontracepcije po splavu.

O splavu obstaja več mitov. Poiščite prave informacije. Medicinske sestre, bratje in zdravnice, zdravniki vam te lahko zagotovijo.

SPLAV JE V SLOVENIJI BREZPLAČEN

Postopek umetne prekinitve nosečnosti je brezplačen za vse, ki imajo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Za dijake in študente do 26 leta je splav brezplačen in ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V redkih primerih kjer v Sloveniji živeča oseba nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja, teh je bilo v marcu 2022 zgolj 527, ali pa je oseba tujec brez prebivališča v Sloveniji, je storitev samoplačniška.

Strošek umetne prekinitve nosečnosti se v teh primerih od primera do primera lahko precej razlikuje, saj je odvisen od trajanja nosečnosti, načina postopka, vrste anestezije in trajanja bivanja pacientke v bolnišnici. Dolžino bivanja v bolnišnici je težko določiti. Zaradi možnih zapletov po posegu umetne prekinitve nosečnosti oseba lahko v bolnišnici ostane dlje kot oseba, ki je hitro okrevala in ni imela zapletov.

Natančne informacije o stroških dobite v ginekoloških ambulantah, okvirno pa cena umetne prekinitve nosečnosti v Sloveniji znaša od 300 € naprej.